Monolithos

Monolithos borgen

Monolithos er en liten by i den sørvestlige delen av Rhodos. Byen ligger ved foten av fjellet Akramitis, som med en høyde på 825 meter er øyas nest høyeste fjell (Attavyros er det høyeste med 1215 meter).

Tre kilometer sørvest for byen ligger restene av en borg, som også bærer navnet Monolithos. Borgen ligger på toppen av en høy klippe, og klippen er inspirasjonen til navnet Monolithos. Oversatt fra gresk betyr monolithos nemlig noe i retning av eneste klippe.

Monolithos ruin

Borgen Monolithos ble opprinnelig bygget av bysantinerne, men på slutten av 1400-tallet bygget ridderne av Johanniterordenen videre på borgen og gjorde den til en uinntagelig festning. Den var den sørligste av totalt fire borger på Rhodos, som ridderne brukte for å holde utkikk etter pirater og inntrengere fra andre nasjoner.

Til tross for hederlig forsvar inntok tyrkerne Rhodos i 1522. Deretter spilte borgen ikke lenger samme rolle i øyas forsvar, og den forfalt med tiden. I dag står noen av de store murene fortsatt, men ellers er det ikke mye igjen av borgen. Det eneste som er godt bevart er det lille hvite kapellet St. Panteleimon, mens det er rester av et annet kapell som heter St. George (bilde nedenfor).

Monolithos kapell

Restene av borgen er kanskje ikke i seg selv verdt et besøk. Men turen til borgen er imidlertid en fantastisk naturopplevelse, og det samme er panoramautsikten til fjellet Akramitis, til byen Monolithos og til øya Halki i Egeerhavet. Så vår vurdering er at alle som er på tur i området bør besøke Monolithos.

Monolithos Rhodos

Turen fra parkeringsplassen opp til borgen er ikke så vanskelig som man kanskje tror, men det frarådes for folk med gåvansker. På parkeringsplassen er det en kafé hvor det er mulig å kjøpe forfriskninger og kanskje spise et lett måltid før turen går videre til flere attraksjoner.

Monolithos kart
På kartet sees borgen Monolithos omtrent i midten, mens byen med samme navn ligger oppe i høyre hjørne. På venstre side av kartet sees Egeerhavet.