Kastellos

Kastellos ved Kritinia

Kritinia er en liten fjellandsby med 500-600 innbyggere på vestkysten av Rhodos. Gamle myter forteller at byen ble grunnlagt av familier som flyktet fra Kreta under den tyrkiske invasjonen. Derav kommer bynavnet Kritinia, som kan oversettes til ”det nye Kreta”. Byen ble opprinnelig grunnlagt ved kysten, men ble senere flyttet 2-3 kilometer inn på fastlandet for å være bedre beskyttet mot piratene som fantes på havet.

For å gi Kritinia og andre byer i nærheten mer beskyttelse bygde riddere fra Johannitterordenen borgen Kastellos på 1400-tallet. Den strategiske plasseringen på en bakketopp gjorde det mulig for ridderne å beseire soldater fra det Osmanske Riket i et storslagent angrep i 1480, på tross av at fremmedkrigerne var i klart flertall.

Kastellos på Rhodos

Dette angrepet ødela desverre store deler av Kastellos, men ridderne fikk gjenoppbygget borgen så den fikk stå som et ugjennomtrengelig festningsverk i mange hundre år til.

Selv om borgen har opplevd naturlig forfall gjennom de siste århundrene finnes fortsatt størstedelen av de imponerende yttermurene fra tidligere. Flere steder på murene er det fortsatt mulig å gjenkjenne våpenskjold fra ridderordenens stormestre. Innenfor murene finner du blant annet rester av en kirke, hvor det er mulig å observere veggmalerier fra helt tilbake til 1500-tallet.

Med utgangspunkt i den historiske betydningen av stedet har greske arkeologer igangsatt et prosjekt som skal styrke bevaringen og nøye renovere deler av Kastellos. Tiden vil vise om det lykkes for arkeologene å få tiltrekkelig finansiering til å gjennomføre dette prosjektet.

Kastellos Kritinia

Kastellos er definitivt verdt et besøk, spesielt når det er klart vær og utsikten er fantastisk. Fra borgen er det mulig å skimte naboøyene Alimia og ikke minst den sjarmerende ferieøyen Halki. Ved parkeringsplassen finnes det en kafe med en liten, tilhørende butikk.

Fra Rhodos til Kastellos er kjøreturen på 46 km langs kysten, og det finnes mulighet for å stoppe flere spennende steder underveis, som for eksempel ved Filerimos-klosteret og Sommerfugldalen. De samme stoppene kan de som kommer fra Faliraki og andre feriebyer på nordøstsiden foreta seg på turen over øyen.

Kart over Kritinia og Kastellos
Oppe i venstre hjørne av kartet ses Kastellos, mens fjellandsbyen Kritinia er nede i kartets høyre hjørne.