Lindos Akropolis

Lindos Akropolis

De fleste forbinder Akropolis med Athen, men den greske hovedstaden er ikke alene om å ha et Akropolis. Det var svært vanlig i antikkens Hellas, og det greske ordet akropolis kan oversettes til noe sånt som høyeste by.

Et akropolis tjente to formål, dels som en uinntagelig festning og dels som et religiøst sted. Dette gjelder også for Akropolis, som ligger høyt over byen Lindos på Rhodos. Lindos er i seg selv er en interessant by, og den eneste av de tre opprinnelige gamle byene i Rhodos som fortsatt eksisterer.

Akropolis

Adgangen til Lindos skjer gjennom den gamle byporten, og herfra spaserer du rundt i de smale, svingete smugene med hvitkalkede hus. De fleste husene har mørke tredører med fine utskjæringer, og ved de såkalte kapteinshusene danner tusenvis av små fargede steiner vakre bilder og inskripsjoner.

Fra byen kan man se opp til Akropolis, som ligger på den 111 meter høye klippen Monte Smith. Klippen er oppkalt etter den engelske admiralen William Sidney Smith, som var stasjonert på øya i 1802. Turen opp dit tar omtrent en halv time til fots, og vi anbefaler å ta turen tidlig på dagen før det blir veldig varmt.

Akropolis Rhodos

Turen kan være anstrengende, men belønningen er stor. Lindos Akropolis er imponerende, spesielt med tanke på, at det store tempelet med sine høye doriske søyler ble bygget i det 4. århundre f.Kr. Tempelet ble bygget til ære for gudinnen Athene, som var visdommens gudinne i gresk mytologi, og datter av Zevs.

Seinere ble Lindos Akropolis utvidet av antikkens grekere, romere og bysantinere. På 1300-tallet omdannet ridderne av Malteserordenen Akropolis til en vanlig festning, og den ble ytterligere utvidet av osmanerne som i 1522 fordrev Malteserordenen fra Rhodos. Siden da har den militære betydningen blitt stadig mindre, og i 1844 var det helt over.

Lindos akropolis

En bonus for å besøke Lindos Akropolis er den fantastiske utsikten. På dager med klart vær er det mulig å se helt til den greske øya Simi (også stavet Symi) og fjellene på det tyrkiske fastlandet. Rett i sør er den pittoreske St. Paul-bukten med sine to flotte strender.

Lindos har Lindos også strender, og etter en varm tur opp til Lindos Akropolis er det forfriskende å hoppe i Middelhavet og etterpå nyte noe kaldt å drikke   på en av strandkafeene.

Kart over Lindos Akropolis
Til høyre for midten av kartet ligger Akropolis, mens Lindos’ historiske distrikt ligger til venstre. Zoomet ut to ganger sees stranden i Lindos i nord, og strendene i St. Pauls bukt i sør.

Lindos Akropolis er en av de største turistattraksjonene på Rhodos. Den historiske bydelen Lindos er  interessant i seg selv, og det er også en nydelig strand der.