Filerimos

Filerimos

Fjellet Filerimos ligger ca 15 km sørvest for Rhodos by. Med en høyde på bare 267 meter er det kanskje heller en stor bakke, men på den annen side er det utsikt til øyas høyeste fjell, det 1.215 meter høye Attavyros. På dager med klart vær er det til og med mulig å se helt over til den tyrkiske kysten.

Gjennom sin lange historie har Filerimos vært en betydningsfull festning, og senere også et religiøst senter. I antikken lå Ialyssos Akropolis her og utgjorde et høytliggende forsvarsverk for byen Ialyssos. Ordet Akropolis betyr enkelt sagt ‘den høyeste byen’, og i sin glanstid ca. 400 år f.Kr. var Ialyssos Akropolis den tredje største byen på Rhodos. Det er mulig å se ruinene av et tempel fra den tiden.

Filerimos kloster

Den gang ble fjellet kalt Achaia, men ifølge legenden kom en munk fra Jerusalem på 1200-tallet, og fjellet ble senere oppkalt etter ham. Munken hadde angivelig med seg et bilde av en helgen, som han plasserte i en liten kirke nær fjellets topp. Da korstogridderne inntok området på 1400-tallet, bygde de et kloster på stedet. Klosteret og det tilhørende kapellet ligger fortsatt der, og ved hjelp av  løpende renoveringer er bygningene i god stand.

Fra Filerimos-klosteret går den steinbelagte stien Filerimos Golgata til et 17-18  meter høyt kors. Langs den vakre stien med sypresser  er det 14 bronserelieffer av Jesu lidelser. Det imponerende korset er bygget i betong , og inne i korset fører en spiraltrapp opp til toppen av korset. Herfra er det en unik utsikt som ingen bør gå glipp av.

Filerimos kors

Det hele er omgitt av en nydelig park hvor ville påfugler gjerne viser frem sin fargerike fjærprakt. Alt i alt er Filerimos en nydelig opplevelse, en god blanding av historie, kultur og natur. Så selv om Filerimos på gammelgresk betyr ensomhetens venn, er det aldri kjedelig der.

Det er mulig å kjøre hele veien med bil, og det er en stor parkeringsplass. Flere og flere tar i stedet sykkelen fatt, eller tar turen til fots, men vær oppmerksom på at turen opp de svingete veiene er tøff.